Tähtäinkiikarin valintaopas

 Valitse sopiva kiikaritähtäin

Tähtäinkiikarin valinnassa tärkeintä on sen käyttötapa. Etsitkö yleiskiikaria tai ammutko kiväärillä pääasiassa radalla? Käytätkö asettasi kyttäys- vai ajojahdissa vai saatatko innostua tulevaisuudessa myös lintujahdista?

Kun tähtäinkiikarin käyttötapa on selvä, etsimme sinulle sopivan kiikarin haluamastasi hintaluokasta.  Sijoita 100 euroa tai 3000 – me tarjoamme omaan hintahaarukkaasi sopivan kiikarin!Riittävän suurennoksen valinta

Olennainen asia kiikaritähtäimen valinnassa on sopiva suurennos eli suurennuskerroin. Sen on sovittava käyttötarkoitukseensa samalla tavalla kuin golfissa valitaan eri rei´ille eri maila.

Kiikarin suurennoksella hallitaan näkökentän laajuutta. Mitä suurempi alkupään suurennos on, sitä kapeampi on kiikarin näkökenttä. Esimerkiksi suurennosluku 1–1,5 antaa näkökentäksi noin 35 metriä. Luvulla 3 näkökenttä on parhaimmillaan 15 metriä ja luvulla 5 enintään 6–7 metriä.


Linssin la
atu vaikuttaa kiikarin optisiin ominaisuuksiin

Edullisimmissa kiikaritähtäimissä linssin pinnan hionta ja kiillotus ovat heikommat kuin laadukkaimmissa ja usein vain linssin keskusta on hiottu tarkasti. Silloin valoa ei pääse kiikariin tasaisesti linssin reuna-alueilta ja kiikarin näyttämä kuva menee helposti epätarkaksi.

Hinnaltaan 1500–2000 euron kiikareissa koko linssi on hiottu. Silloin kuva on yhtä terävä linssin keskellä ja reunoissa. Erityisesti eron huomaa hämärissä olosuhteissa.


Tähtäinkiikarin kestävyys ja säätöominaisuudet

Kiikarin kestävyys riippuu suoraan sen hinnasta. Edullisimmat kiikarit kestävät joitakin satoja laukauksia, laadukkaammat tuhansia ja parhaat jopa satojatuhansia.

Pieniä eroja on myös kiikarien painossa. Halvimmat kiikarit ovat kevyimpiä, koska niiden materiaaleissa on säästetty. Siinä missä laadukkaat kiikarit on sorvattu yhdestä alumiinikappaleesta, edullisimmat on liimattu alumiiniosista.

Lisäksi eroja on kiikarien säädettävyydessä. Laadukkaissa kiikareissa säädöt toimivat varmasti ja täsmällisesti, kun taas edullisten kiikarien säädöissä on enemmän heittoja.

Tutustu kiikareiden eri käyttötarkoituksiin tai kysy neuvoa kiikarin valintaan myyjiltämme! www.greentrail.fi/info/yhteystiedot/5/


Kyttäämisjahti

Kyttäämisjahtiin sopivissa kiikareissa on suuri etulinssi ja laadukkaat optiset ominaisuudet, kuten valon läpäisy, kuvan kirkkaus ja piirtokyky. Näihin asioihin vaikuttaa eniten linssin hiontatarkkuus. Kiikarin optiikan laatuun kannattaa panostaa erityisesti silloin, jos oma näkökyky on heikentynyt.

Kiikarin kuvan on oltava kirkas, jotta erotat selvästi kaukanakin sijaitsevien eläinten yksityiskohdat. Laadukkaalla optiikalla näet tarkasti esimerkiksi lintujen höyhenten ääriviivat, kun taas heikommalla hahmon rajat sumenevat.

Hämärässä metsästettäessä laadukas optiikka pitää kiikarin kuvan tarkkana. Lisäksi on olennaista, että kiikarista löytyy punapiste. Sitä hyödynnetään, kun ristikko ei enää valon puutteen vuoksi erotu.

Suosittelemme kyttäämisjahtiin eurooppalaisia kiikareita, kuten 2,5-10x56 tai 3-12x56.
Ajojahti

Hirvi- ja karhujahtiin sekä eri maissa järjestettäville metsästysreissuille, kuten villisian metsästykseen, suosittelemme ajojahtiin sopivia kiikareita. Jotta näet nopeasti liikkuvat eläimet tarkasti, tarvitset laajan näkökentän ja pienen suurennosluvun.

Ajojahdeissa käytetään useimmiten myös punapistetähtäimiä. Silloin tähtäinkiikarissa on punapiste ilman suurennosta, esimerkiksi Aimpoint. Punapistettä hyödynnetään myös hämärän laskeuduttua, jolloin ristikkoa ei enää erota.

Hyviä vaihtoehtoja ajojahtikiikareiksi ovat esimerkiksi 1-8x30 tai 1,5-6x42.


Lintujahti

Lintujahtiin tarvitset kiikarin, jossa on ohut ristikko. Silloin ammut pieniä kohteita tarkasti kauas. Kiikaritähtäimen suurennos voi olla reilun kokoinen (10 tai enemmän), jolloin saat kapean ja kirkkaan näkökentän.

Hyvä vaihtoehto lintujahtiin on esimerkiksi 6-20x50.


Rata-ammunta

Rata-ammuntaan valitaan kiikari, jossa on kohteen mukainen ristikko, usein ohut. Silloin ammut tarkasti kaukana olevia pieniä kohteita. Jos kohde on suurempi ja lähellä, ristikko voi olla paksumpi.

Rata-ammuntaan sopivan kiikarin suurennos voi olla reilu (10–30), jolloin näkökenttäsi on kapea mutta tarkka.


Yleiskiikarit

Usein kiikaritähtäin valitaan kuhunkin aseeseen erikseen, mutta voit hyvin valita myös yleiskiikarin, joka sopii niin kyttäämis- kuin lintujahtiin ja jolla pärjäät mukavasti erilaisissa metsästystilanteissa. Yleiskiikari on hyvä vaihtoehto monipuoliseen harrastamiseen.

Yleiskiikarin tärkein ominaisuus on laaja suurennosalue, jolloin saat kapean ja tarkan näkökentän. Hyviä yleiskiikareita ovat esimerkiksi 1,7-12x50 ja 2,5-10x56.

Tutustu valikoimaamme ja osta omasi!  Green Trail Tähtäinkiikarit


© Green Trail Oy 

 

 

?>